Kaçınılmaz bir proses olan yaşlanma vücudun tamamında zamanla oluşan bir değişimi ifade ederken özellikle yüzdeki değişim dikkat çekicidir. Yaşlanma tüm dokularda bir takım bozukluk ve değişim ile karakterizedir. Üçüncü dekat ve sonrasında yüz yapılarında başlayan ilerleyici zayıflama progresif yerçekimsel yumuşak doku sarkması teorisi ile açıklanmaktadır.
Yaşlanma Prosesi
Yaşlanma sırasındaki değişikliklerin sırası tahmin edilebilir olmakla birlikte ortaya çıkış hızı kişiden kişiye farklılıklar göstermektedir. Yüz yapılarının yaşlanmasında genetik, anatomik, kronolojik ve ortamsal etmenler rol oynar. Yaşam boyunca epidermis ve cilt altı yağ dokusu incelir, testere dişi paterninde düzleşmeye bağlı dermoepidermal bileşkede silinme görülür.
Elastik fibriller ve kollajenin organizasyonundaki ilerleyici bozulma (elastozis) ve alttaki kaslarda zayıflama kırışıklık oluşumu ve elastisite kaybına neden olur. İntrinsik yaşlanma hormonal ve biyokimyasal değişiklikleri Ekstrinsik yaşlanma yerçekimi, sigara, güneş ışınına maruz kalma nedeniyle keratinositik displazi, kaba kırışıklıklar, pürüzlü deri yüzeyi gibi değişikleri ifade eder. Otuzlu yaşlardan sonra solar elastoz yaşlanma sürecinin bileşenlerindendir. İlerleyen yaşlarda derin tabakalardaki yoğunlaşan yağ birikimi ve paradoksal olarak hipodermisteki yağ eksilmesi, zayıf ve ince derinin alttaki ağır yağ depozitlerinin yüküne dayanamayıp aşağı sarkmasını hızlandırır.
Burun, göz kapağı, yanak ve dudakta bu nedenle sarkma olur. Glanduler (salgı) doku kaybı pürüzlü cilt görünüm nedeni olarak öneri sürülürken kemiklerdeki osteoporozda yaşlanmanın bir parçasıdır.
Yüzdeki Yaşlanmanın Getirdiği Değişim
- Yirmili yaşlarda kaşların düşmeye başlaması
- Otuzlu yaşlarda göz kapağı laksitesi
- Glabella çatık çizgileri
- Belirginleşmiş nazolabial oluk
- Kırklı yaşlarda alın kırışıklıklarında derinleşme, glabellar çizgiler ve kaz ayağı
- Mandibular kenarda düzensizlikler ve peri orbital vertical çizgilenmeler.
- Altıncı dekatta perioral bölge ve boyunda kırışıklar daha belirginleşir.
- Burun aşağı sarkmaya başlar, lateral kantus aşağı meyillenir.
- Submental (çene altı) yağ fazlalığı (hindi görünümü), platismal band oluşumu, yanak altı deri sakması (gerdan) (buldog görünümü)
Yüz Kemiklerinde Yaşlanma
Kemikler yaşayan, sürekli yapım ve yıkım döngüsünün olduğu dokulardır. Yaşlandıkça bu döngü yıkım yönüne kayar, kemiklerimiz küçülür ve zayıflar, gerginliği azalır. Yüz kemikleri de bundan nasibini alır.
Yıllar içinde kemiklerdeki değişikliklerin yönleri; göz küreleri alt-dış ve üst-iç köşelerinden genişler ve yuvarlakken ovalimsi bir şekle döner, burun kemiği açıklığı büyür, alın kemiği öne/aşağı doğru döner, üst çene kemiği ise içe/arkaya doğru döner ve küçülür, çene kemiği küçülür ve geriye çekilir, çene kemiği açısı zayıflar, kemik ve diş kaybıyla alt ve üst çene arası mesafe artar.