Yenidoğan Sünneti

Sünnet uygulaması birçok farklı kültürde ve tüm dünyada farklı olarak uygulanır. Sünnetin tarihi çok eskidir. Sünnet basit ve kolay bir işlem olmasına rağmen uzman hekimler tarafından yapılması gerekir. Sünnet sadece fizyolojik etkisi olan bir işlem değildir. Sünnetin çocuk üzerinde psikolojik etkisi de vardır.

Sünnet Nasıl Yapılır?

Sünnet genellikle lokal anestezi altında uzman hekim tarafından uygulanır. Genel anestezi uygulanan durumlarda çocuk çok hareketli ve kaygılıdır, bu yüzden böyle durumlarda genel anestezi uygulanabilir. İşlem 15 dakika kadar sürer. Yenidoğan sünneti lokal anestezi ile yapılabilir. Sünnet esnasında yapışıklıklar ve darlıklar düzeltilir. Sünnet esnasında sünnet derisi kesilerek alınır.

Sünnet Sonrası Bakım Nasıl Olur?

Sünnet sonrası bakım için düzenli pansuman yapılması ve yaranın temiz tutulması önemlidir. Sünnet işleminden 2 saat sonra evinize gidebilirsiniz. Düzenli olarak antibiyotikli kremler ve batikon ile pansuman yapılarak yaranın enfeksiyon kapması önlenir.

Sünnet İçin En İdeal Yaş Kaçtır?

Sünnet için en ideal bebeğin yeni doğduğu ilk bir aydır. Yenidoğan sünneti ilk ayda yapılacaksa lokal anestezi ile yapılır. Yenidoğanda genellikle yapışıklık ve darlık nedeniyle yapılır. Diğer en idela yaş aralığı yaşamın ilk yılıdır. Çocuğun üzerinde olumsuz bir psikolojik etki göstermemesi için ilk bir yaşına kadar yapılması gerekir. Yapan kişinin uzman olması ve hastane koşullarında yapılması gerekir.

Uzman doktorun tercih nedeni penise zarar verilmemesi ve yaranın enfekte olmamasıdır. Yapılan araştırmalara göre sünnet yapılması idrar yolu enfeksiyonlarından koruduğu gibi penis kanserinden de koruma sağlamaktadır.

Sünnet Fiyatları Nedir?

Sünnet mutlaka ameliyathane şartlarında yapılmalıdır, ortam ve kullanılan her alet steril olmalıdır. Sünneti yapan doktor ve hastaneye göre fiyatlar değişmektedir. Sünnet hemen hemen herkese uygulanabilen bir uygulamadır.

Sadece doğuştan penis deformasyonu olan ve hemeofili hastalarına uygulanmaz. 2-7 yaş arası sünnet için uygun olmayan bir dönemdir. Sünnet için yaşamın ilk yılı kaçırıldıysa 7 yaştan sonra sünnet edilmeli ve çocuğa bunun gerekçeleri açıklanmalıdır. Anne ve babalar sünnetin ne olduğunu ve neden yapılması gerektiğini çocuğa uygun bir dille izah etmelidir.

Tavsiye Edilen Yazılar