Tıp terminolojisine Fransızcadan geçen Selülitin terim anlamı bağdoku yangısıdır. Selülit yoğunlukla kadınlarda görülen hormonal denge bozukluğu, genetik faktörler nedeniyle meydana gelen, vücut östrojen seviyesinin yüksek olduğu bölgelerde meydana gelen portakalımsı görünüme sahip hastalıktır.
Selülitin Oluşumunu Etkileyen Faktörler Nelerdir?
Selülitin oluşum nedenleri kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir. Bu değişkenliğin nedeni genetik faktörden kaynaklanmaktadır. Kişilerin birinci derece akrabalarında daha önce görülmüş selülit tedavisi hastalığının ilgili kişide görülme ihtimali yüksektir. Selülitin oluşumundaki diğer bir faktör hormanal denge bozukluğudur. Hormonal denge bozukluğu, oluşum aşamasındaki selüliti hızlandırma etkisine sahiptir. Hareketsizlik, yetersiz beslenme, aşırı yağ ve karbonhidrat tüketimi hormonal dengesizliği beraberinde getirmekte ve selülit oluşumunu hızlandırmaktadır.
Selülit Tipleri Nelerdir?
Selülit oluştuğu bölgeye ve ilerlemeye göre farklı derecelendirilmektedir. Bu selülit tedavisi açısından önemli derecelendirmeler
- 1.Derece selülit: Gözle görülür bir yapısı olmamasına karşın dokunmayla hissedilebilir
- 2.Derece selülit: Belirginliği çok az olmakla beraber hafif bir görünüm söz konusudur.
- 3.Derece selülit: Bu derecede selülit ağrıya neden olabilen bir şekilde belirgindir.
Selülit Oluşumunu Engellemek İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?
Bir sağlık sorunu ile karşı karşıya kalmamak adına kişinin bu soruna neden olan etkenleri ve alınması gereken tedbirleri bilmesi önem taşır. Selülit oluşumunu engellemek için dikkat edilmesi gereken birçok durum söz konusudur. Bu hususlar
- 1- Aşırı tuzlu yiyeceklerden uzak durmak
- 2- Yeteli ve dengeli su tüketimine dikkat etmek
- 3- Karbonhidrat ve yağ oranları yüksek yiyecekleri olabildiğince az tüketmek
- 4- Kafein oranı yüksek olan içecekleri fazka tüketmemek
- 5- Siğara, alkol vb. uzak durmak içilen ortamlarda bulunmamak
Selülit oluşumu en aza indirecektir.
Bölgesel Selülit ve Tedavisinde Kullanılan Uygulamalar Nelerdir?
Selülitin ileri aşaması cerrahi yöntemleri gerektirirken bölgesel olarak meydana gelen selülit tedavisi için cerrahi uygulama gerekmeksizin tedavi edilmesi mümkündür. Bölgesel selülit için kullanılan tedavi yöntemleri arasında LPG, AVT, Lazer Lipoliz, Mezoterapi, Ozon Tedavisi ve Radyofrekans Tedavisini sıralamak mümkün. Bu tedavi yöntemlerinin her birinin doğru bir şekilde uygulanması, uygulama yapılacak olan bölgede meydana gelebilecek şekil bozukluklarını engelleyecektir.