Mide kelepçesi olarak bilinen ameliyatın tıptaki adı slikon gastrik band olarak adlandırılır. Ameliyat laparoskopik olarak yapılır. Yani karın bölgesinden belli yerlerden küçük kesiler açılarak bant mide çevresine yerleştirilir.
Mide Kelepçesi Ne İşe Yarar?
Mide etrafına mideyi saran bir bant yerleştirilir. Bu bant mideyi kum saati gibi ikiye bölerek işlev görür. Bant genişleyen mideyi küçülttüğü için doyma hissi erken oluşur ve kişi fazla yemek yemeden kalkar.
Ameliyat Nasıl Yapılır?
Ameliyat genel anestezi altında kapalı biçimde yapılır. Ameliyat sırasında diğer iç organlara zarar verilmez. Oldukça basit ve kolay bir ameliyattır. Bant lastik gibidir ve silikonla kaplanmıştır, vücuda alerji yapma riski yoktur. Bant inik olarak mide etrafına takılır ve deri altına konulan bir port yardımıyla kademeli olarak şişirilir.
Mide Kelepçesi Ameliyatında Amaç Nedir?
Mide kelepçesi ameliyatında amaç hastanın yeme alışkanlıklarını değiştirmektir. Obezite tedavisinde kademeli olarak sıklıkla uygulanır. Obez kişilerde doyma hissiyatı olmadığı için gün içerisinde alınan kalorinin sınırı yoktur. Mide kelepçesi ile mide hacmi küçüldüğü için kişi daha çabuk doyar. Obezite tedavisinde sadece mide kelepçesi ameliyatı fayda etmez. Kişinin mide kelepçesi ameliyatı yanı sıra psikolojik destek alarak yeme alışkanlığını düzenlemesi gerekir.
Kimlere Mide Kelepçesi Uygulanır?
Mide kelepçesi beden kitle indeksi kırkın üzerinde olan kişilere uygulanır. Ayrıca yemek yemeden durmayan ve sürekli kilo alan kişilere, egzersiz ve diyetle kilo vermeyen kişilere, alkol ve ilaç bağımlılığı bulunmayan kişilere uygulanabilir. Ameliyatın olabilmesi için kişinin en az 4 yıl obez olarak kalması gerekir. Doktora başvuran her hastaya hemen ameliyat yapılmaz. Önce detaylı bir muayene ve tetkikleri yapılarak hasta değerlendirilir. Kısa bir zaman verilerek yeme alışkanlığında diyetle düzenlemeye gidilir. Hasta belli bir kilo verdikten sonra ameliyata alınır.
Mide Kelepçesi Ameliyatı Fiyatı Nedir?
Ameliyat cerrahi bir işlem olduğu için ameliyatı yapan doktora ve hastaneye göre farklılık gösterir. Bazen sadece hasta istediği için yapılırken bazen de tıbbi zorunluluk olarak yapılır. Tıbbi zorunluluk olarak yapıldığı zaman ücret biraz daha az olabilir.